Bike pavilion Purmerend
     
Aim is to provoke a quality boost in the station area by adding an iconographic object. A sculptural pavillion that, can be experienced in several ways, revealing a different view from each side. In order to achieve this, we insert a vertical accent in the predominantly horizontal existing surroudings. The verticality is emphasized by running the pavillion's roof from the relative lower toilets upwards to the workshop space. In this way a height accent is originated in an economic way.

The pavillion provides facilities for a workshop to repair bikes during the day. After closing time, the same room can be used to store the rental bikes that stay outside during the day – thanks to the extra height, two bikes can be placed above each other in racks. There is also place for a small kitchen and a small office.To prevent a claustrophobic atmosphere, a single open space accomodates all these funtions, which are then spatially divided in a subtle manner. Besides the bike section, two public toilets are provided, one of which is suitable for people with disabilities.

S01
S02 S03 S04 S05       PDF
 
Rijswijkstraat 141A
1062 ES Amsterdam
t: 020.337.7613
© 2011 na-ma architecture