Fietspaviljoen Purmerend
Uitgangspunt is het stationsgebied een kwaliteitsimpuls te geven door het toevoegen van een ikonografisch object. Een paviljoen dat als een sculptuur op verschillende manieren ervaren kan worden en er vanaf elke kant anders uit ziet. Om dit te bereiken willen we te midden van de overwegend horizontale omgeving met het spoor, het station en de fietsenstalling een verticaal accent aanbrengen, zoals een kerkgebouw in een stadskern. Dit doen we door het dak van het paviljoen vanaf de relatief lage toiletten naar de werkplaats toe op te laten lopen. Zo ontstaat op een economische manier een hoogte accent.

Het paviljoen biedt overdag onderdak aan een werkplaats voor reparatie van fietsen. Na sluitingstijd kunnen de huurfietsen, die overdag buiten staan, in dezelfde ruimte worden afgesloten. Dankzij de extra hoogte kunnen hier twee fietsen boven elkaar in rekken worden geplaatst. Hiernaast is plek voor een kleine keuken en een bureau. Om ‘hokkerigheid’ te voorkomen zijn deze functies in 1 ruimte geplaatst, waarbij de programma onderdelen op subtiele wijze ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn. Naast het fietsgedeelte zijn ook twee openbare toiletten opgenomen, waarvan er 1 geschikt is voor mindervaliden.

S01
S02 S03 S04 S05 PDF
 
Rijswijkstraat 141A
1062 ES Amsterdam
t: 020.337.7613
© 2011 na-ma architecture