Wolthuissingelbrug / Purmerend
besloten prijsvraag, 2006
DE SINGELZONE
Primair uitgangspunt is het continuëren van de parkachtige zone langs de stadsgracht. De Wolthuissingelbrug vormt een belangrijk keerpunt in de wandelroute rondom de singel. Tevens maakt de brug een secundaire fietsroute mogelijk tussen het station en de binnenstad. De kenmerkende glooiende paden door de plantsoenen en de fraaie curves die het water maakt, zijn doorgezet in de vormgeving van de brug. Dit komt tot uitdrukking in de lichte kromming zowel in de doorsnede als in de plattegrond. De parkeerplaats naast de begraafplaats is als een integeraal onderdeel van de ontwerpopgave benadert. Al in de eerste fase wordt een pad rondom de parkeerplaatsen aangelegd. In de tweede fase worden de parkeerplaatsen door een grasveld vervangen.

EEN NOSTALGISCHE BRUG
Geïnspireerd door ranke 19e eeuwse gietijzeren bruggen hebben we gekozen voor een overspanning door twee sikkelliggers. Dit zijn liggers die zowel aan de onder- als bovenkant gekromd zijn. Doordat de voor de overspanning benodige hoogte onderdeel uitmaakt van de ballustrade kan het brugdek zeer slank worden gedimensioneerd. De overwegend verticale leuningen leggen een duidelijke relatie met de verderop gelegen Postbrug.

MATERIALISATIE
Gekozen is voor een draagconstructie in staal. Om kosten te besparen is de verticale leuning opgebouwd uit standaard stalen woningbouw hekwerken die aan de liggers worden gelast. Het brugdek bestaat uit houten planken met daarop een Bolidt toplaag, die ter plaatse van het voetpad van strooisels is voorzien. De brug kan worden opgehesen om onderhoud aan de opleggingen te verrichten.

opdrachtgever:Gemeente Purmerend

S01 S02 S03 S04 S05 PDF
 
Rijswijkstraat 141A
1062 ES Amsterdam
t: 020.337.7613
© 2011 na-ma architecture