Theepaviljoen Landgoed Schovenhorst, Putten
realisatie 2008
Ons uitgangspunt bij dit project met een bijzondere locatie en een klein budget was zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande elementen. We hebben de in een willekeurig grid staande bestaande bomen gehandhaafd. Ook de oude kasmuur, die twee zwarte houten schuren verbindt, is behouden. Aan deze reeks wordt met de nieuwbouw van de theeschenkerij een derde fragment toegevoegd, dat de omsluiting van de tuin voltooid. De zo ontstane omsloten tuin vormt de enige plek op het dicht beboste landgoed waar voldoende ruimte is om de bomen binnen de muren als objecten te ervaren en tegelijkertijd de bomen achter de wand in aanzicht te aanschouwen. Bij het ontwerp van het paviljoen stond deze ervaring van de omsloten tuin voorop. Een grote houten schuifpui biedt een blik terug de tuin in. Als letterlijk hoogtepunt is er een groot dakraam dat het zicht op de kruin van een grote beuk inkadert.

opdrachtgever : Stichting Landgoed Schovenhorst

oppervlakte : gebouw 400m2 bvo, tuin 3.200m2

situatie plan # # PDF
Rijswijkstraat 141A
1062 ES Amsterdam
t: 020.337.7613
© 2011 na-ma architecture